Moderna започна Фаза 3 от теста за васкина, част 3

Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna

04:31 | 29 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Истинският тест, който всички трябва да преминат, е пускане в САЩ за 30 хиляди участници, на третата фаза на проучване с 50 процента плацебо контрол, като всеки втори човек ще получава ваксината, а всеки втори човек ще получава плацебо.

Ще се измерва броя на събитията, за да можем да видим истинската ефикасност на ваксината. Хората се опитват да гадаят сега, но Фаза 3 ще бъде истинския тест за всички.

Все още не сме съобщили цената на ваксината.

Съобщихме, че възнамеряваме да печелим от ваксината.

Всички инвеститори са инвестирали 2 милиарда долара през годините, за да достигне технологията до този момент. През май събрахме допълнителни 1.3 милиарда долара капитал от акционери, за да рискуваме с толкова ваксина, колкото можем, преди пускането й. Това е много рисковано начинание.

И затова трябва да получим възвръщаемост за тези инвеститори.

Едновременно с тов, знаем, че е пандемия и искаме да бъдем много отговорни към ценообразуването.

Планираме да поставим по-ниска цена за ваксината от стойността й, особено във фазата на пандемията.

Вярваме, че може да имаме две цени в определен период - много ниска цена по време на пандемията. Това, разбира се, ще бъде обявено от СЗО, а след това потенциално по-висока цена по време на ендемичната фаза.

Но във всички случаи дори и ендемичната цена, която може да бъде по-висока, ще бъде в рамките на гамата от съществуващи ваксини.

Още повече че имаме много широка платформа с повече 20 програми в процес на развитие. Говорим през цялото време, че нямаме намерение да увеличаваме печалбата от тази ваксина. Не би било правилно да се прави от етична гледна точка. И искаме да сме сигурни, че ваксината е достъпна за всички, които търсят ваксинация.