Отношенията САЩ-Китай са най-лоши от 50г, част 1

Кевин Ръд, президент на Asia Society Policy Institute

16:39 | 23 юли 2020
Обновен: 16:52 | 23 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американско-китайските отношения са най-зле от 50г.

Догодина се навършват 50г, откакто Хенри Кисинджър предприе тайната си дипломация в Пекин.

Тези отношения имат стратегически проблем, военен проблем, дипломатически, икономически, търговски, политически, инвестиционен, технологичен и разбира се в областта на шпионажа.

Така че дори да е изненадващо действието срещу китайското консулство в САЩ, то определено се вписва в контекста на структурното влошаване на отношенията от известен брой години.

 

Относно затварянето на консулството очаквам да има китайско решение за затваряне на американско консулство в Китай.

Ще видим какво ще стане с генералното консулство на САЩ в Шинян в североизточната част на страната или с Ченду на запад.

Защото тази реципрочност е валидна и Китай има политическата необходимост да реагира на това, което направиха американците.

Но като цяло китайското ръководство е много опитно в марксистко-ленинската идеология. Когато гледат като цяло отношенията със САЩ, те виждат структурното им влошаване, виждат ги отчасти като неизбежна реакция на изгряването на Китай.

И ако внимателно проследите някои вътрешни изказвания на Си Дзинпин в последните месеци, китайската система се готви за 20-30 години на нарастващо напрежение в отношенията със САЩ, както го наричат.

Това ще затрудни живота на всички страни, които имат задълбочени отношения с двете страни.