United се бори за оцеляване

Хелън Бекър, старши анализатор, Cowen

14:28 | 22 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

По някое време през второто тримесечие почти 300 млн американци бяха затворени вкъщи. И беше наистина трудно възстановяване. Оказа се доста по-бавно, отколкото хората очакваха. И отчасти това се дължеше на факта, че продължихме да откриваме нови инфекции в южните щати.

Хората искат да пътуват, но властите не им разрешават. Което е огромен проблем.

Би било добре да се излезе отново, но е трудно да намериш къде да отидеш.

Място, където няма да е нужно да си под карантина при връщане.

 

United Airlines правят каквото могат, за да намалят разходите. Това първо.

Проверяват всички възможности в тази криза, което е наистина важно, защото те успяха да подобрят разходите си.

Казахте правилно, че 40-те милиона долара на ден, които са харчили през второто тримесечие са намалени на 25 млн долара през третото. Това е съчетание на подобрени приходи и по-добро управление на разходите.

Очевидно по-евтиното самолетно гориво помогна много за това.

Но не и без това не летят толкова много.

Основният фактор, както правилно посочихте, е броят на хората, които ще спрат доброволно работа. Авиокомпанията постигна споразумение с пилотите си за ранно пенсиониране и още обезщетения.

И това е много важно за възстановяването.

Ще бъде зле тази година.

Тази година ще бъде пълен провал. Очакваме още фалити.

За United обаче не се тревожим. Те имат повече от достатъчно ликвидност. Но в края на третото тримесечие мислят да 18 млрд долара ликвидност, което е много важно.

Но мисля за друго – отнема година да върнеш един пилот от отпуск.

Доколкото United може да задържи колкото може повече пилоти на работа и да работи по схемата за ранно пенсиониране с пилоти, които са навършили 65г. – мисля, че са около 3000 души при тях ще стигнат тази възраст в следващите 4г.- това дава възможност да им предложат да напуснат.

И така авиокомпанията ще може да запази по-младите пилоти на работа. Защото обикновено последния назначен е първия, когото уволняват. А това създава редица проблеми, включително обучението, което трябва да направят.

Но мисля, че работят упорито за намиране на начини за намаляване на разходите и да свалят до нулата разходите си до края на годината.