Cyber Readiness Institute: Китай събира много данни, част 2

Кирстен Тод управляващ директор на Cyber Readiness Institute

14:55 | 21 юли 2020
Обновен: 14:55 | 21 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На въпроса защо не разсейва опасенията отговорът е, че всички познават методите на китайското правителство. И няма значение къде се съхраняват данните. Във всеки един момент властите може да поискат данните от компанията. И тя ще трябва да изпълни искането. Относно цялостната забрана, преди седмица в САЩ се задейства фалшива аларма в Amazon и отне на компанията 5 часа да свали съобщение, в което се казваше, че тя забранява на служителите си да използват приложението. Но миналия понеделник, Wells Fargo забрани приложението.

За всяка компания това е решение за управление на риска, както и за правителствата. Въпросът е каква степен на риск за сигурността са готови да поемат и каква не. Но трябва да признаем, че китайските компании влизат на китайския пазар с презумпция за виновност. И това се базира на дълогогодишната практика на китайците да крадат данни и интелектуална собственост. Определено имаме достатъчно опит, за да вземем разумни решения относно управлението на риска.

Продължаваме да се тревожим какво ще направят китайците с данните, които събират. Няма да знаем какво ще се случи, но в момента виждаме целенасочени усилия от компания към компания.

Няма да знаем какво ще се случи, но в момента виждаме целенасочени усилия от компания към компания. Интересното при Великобритания е, че през януари, британското правителство взе решение да използва компоненти на Huawei в своята инфраструктура за 5G, а сега то беше променено. В момента виждаме, че отделните страни провеждат анализ за оценка на риска и преценяват, че не си струва да поемат такъв риск.

Определено не смятам, че можем да предполагаме, че произлизат такива рискове от  всички китайски компании. Не можем да сме сигурни, че всички те събират данни и могат да ги предадат на правителството. И пак казвам, че всяка държава, индустрия и компания трябва да вземе много разумни решения относно частите от бизнеса си, които не смята, че не са застрашени при пробив на данни от китайското правителство.