Cyber Readiness Institute: Китай събира много данни, част 1

Кирстен Тод управляващ директор на Cyber Readiness Institute

14:52 | 21 юли 2020
Обновен: 14:56 | 21 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има 3 основни проблема свързани с TikTok. Ако разгледате Huawei и TikTok, те имат сходства, защото са китайски компании.

Първите тревоги свързани с Huawei са, че като компания тя събира лични данни на всички свои потребители. И както знаем, те насищат пазара само сред тийнейджърите, но и сред възрастните по света.

Вторият проблем е, че както при всяка китайска компания, правителството може да поиска данните от TikTok във всеки един момент. Те включват пароли, банкова информация, местоположение и интернет адреси.

А третата важна причина е, че можем само да спекулираме какво искат да правят китайците с тази информация. В САЩ има сериозни опасения за националната сигурност свързани с интереса на Китай към шпионажа. И като разгледате всички събрани данни, това поражда опасения и от разработките на Китай в сферата на изкуствения интелект. Тази технология е толкова добра, колкото са данните, с които работи. И Китай определено трупа огромен обем данни, по-голям от всяка друга държава. И ако разгледате с какъв достъп разполага чрез китайските компании, както и документираната кражба на данни, ситуацията става тревожна.