Китай се завръща към икономически растеж, част 1

Хелън Кияо, главен икономически експерт за Китай в Bank of America Securities

16:30 | 16 юли 2020
Обновен: 23:36 | 16 юли 2020
Автор: Ваня Дюлгерова

Причината да смятаме, че опасността за Китай не е напълно преминала е, че макар и да виждаме, че второто тримесечие значително задминава първото като показатели. И говорим за сравнение на годишна база, ръстът спрямо предходното тримесечие достига 56 -57%. Но проблемът е, че той е неравномерен. При продължаващия рестарт на икономиката виждаме, че в производствения сектор и промишлените дейности, както и строителството рестартът е доста бърз и възстановяването е много рязко.

Но същевременно, както вече подсказахте, потреблението на дребно не се представя толкова добре. И особено, че в сферата на потреблението, специално потреблението на услугите все още изостава. В сектора на потреблението на дребно има  малък сегмент, а именно храненето в ресторант. Но ако вземем по-широката дефиниция на потреблението, то трябва да включим и, например, услугите с висока добавена стойност като образованието, задграничните пътувания и т.н. Така че този компонент на потреблението, боя се, още изостава.

При сравнението между двете сфери, потреблението и инвестициите, смятаме, че инвестициите са се справили по-добре, потреблението все е назад. Особено в най-изоставащата част на услугите, там възстановяването е много бавно, защото у хората все още има страх да ходят на ресторант и да пътуват. Същевременно, от индустриална гледна точка, услугите като бранш изостават. Боя се, че тези услуги, които включват тет-а-тет физически контакт, вероятно ще останат застинали още известно време. И с тази уговорка, трябва да кажа, че данните за второто тримесечие определено показват възходяща крива в ръста на БВП и на тази база ще отбележа, че вероятно ръста на БВП на Китай ще се възстанови доста бързо на годишна база.

Определено съществува повишен риск от 1,2 % в нашата прогноза, но вероятно сега е прекалено рано да се каже какви ще бъдат 3то и 4то тримесечия и дали ще види и по-високи стойности от сегашните.

Вижте втора част на видеото тук.