Траекторията на икономиката според Бостик от Фед Атланта

Рафаел Бостик, президент на Фед Атланта

10:58 | 9 юли 2020
Обновен: 10:58 | 9 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от предизвикателствата които чух, когато разговарях с представители на бизнеса през последните няколко седмици и го чувам все повече, с получаването на повече данни за траекторията на вируса е, че хората започват да се притесняват отново.

Бизнес лидерите започват да се тревожат, потребителите започват да се тревожат.

И има реалното чувство, че това може да продължи по-дълго, отколкото сме се надявали, очаквали и планирали.

Най-важното нещо, за което трябва да внимаваме е, че до голяма степен американската икономика е базирана на доверие.

Занапред едно от нещата, на които трябва да обръщаме внимание е как бизнес лидерите правят своите планове за следващите 3 седмици, 6 седмици, 6 месеца.

Какво търсят и как разсъждават относно нивата на персонала си и дали мислят за някаква инвестиция занапред.

Трябва също да видим и домакинствата и семействата.

Много проучвания се опитват да разберат тези неща, защото те реално ще засегнат траекторията на икономиката ни в развитието и занапред.

И час от данните, които постъпват при нас, сигурен съм че всички сте наясно че от май всички разговори, които имаме са за това какви са цифрите и какви е вероятно да бъдат.

А голяма част от наскоро излезлите данни показват малко по-рязко оттласкване нагоре, по-бързо и по-скоро, отколкото повечето хора бяха очаквали. А това е отразено в много от данните.

Но в последните данни виждаме, че тази растяща нагоре траектория започва малко да спира растежа си и да тръгва по хоризонтала и после надолу, като слиза по-надолу от там където бяхме преди кризата, което може да предположи, че ще има известни загуби или че времето необходимо за възстановяване ще бъде доста по-дълго, отколкото очаквахме.

На това определено обръщаме внимание – каква е траекторията. Интересно е, защото щатите поемат по различни пътища. То ни дава възможност да придобием впечатления за това кои подходи, кои стратегии могат да бъдат по-успешни, за да ни отведат до място, където потребителите могат да имат доверие или могат да се върнат към по-обичайните форми на бизнес.