Предизвикателството на връщането на децата в училище, част 2

Сал Кан, основател и директор на Khan Academy

13:14 | 29 юни 2020
Обновен: 13:18 | 29 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Khan Academy съществуваше дори и преди Covid с идеална цел.

Винаги сме вярвали, че ученето не трябва да бъде ограничавано от времето и пространството.

Всеки трябва да има достъп до материали на световно ниво.

Учениците трябва да знаят, че могат да попълнят пропуските си, учителите трябва да имат данните, необходими да се справят с разнообразието в класната стая с 30 деца, всяко с различни нужди и обучаващо се с различно темпо.

И после ни удари Covid. И за един ден трафикът ни стана с 250-300 процента над нормалния. Учителските и ученическите регистрации станаха 10 пъти повече от обичайното.

Регистрациите на родителите – 20 пъти над обичайното.

Така че се опитваме да държим положението и да видим какво още можем да направим за подкрепа не само на американските училища но и на глобалното образование в тази криза.

Правехме дневни програми, съвместни уебинари за родители и учители, планове за учене.

Имаме учебен план, с който да учениците да продължават ученето от края на предходната учебна година и да продължат през лятото.

И това беше преди да започне новото нарастване на случаите на Covid.

Искаме децата да нямат такива пропуски в знанията си, каквито имат обикновено след лятната ваканция. Пуснахме курсовете за подготовка за нивото на определен клас. Те излязоха миналата седмица. Например ученик, който се равнява на нивото на 6 клас, може да се подготви за математиката в 6 клас, за да са сигурни, че ще попълнят пропуските си преди да започнат 6 клас и могат да учат със собствено темпо. 

Предвид колко необичайно ще бъде това завръщане на училище, дали ще е сменен модел, дали ще е хибриден, мисля че реалността показва, че хората ще трябва да разчитат повече на Khan Academy и видеоконференции повече от всеки друг път.

И това ще има дълготрайни последствия.

Хората отдавна говорят за дигиталното разделение.

С началото на затваряне на училищата стана ясно че 20-23% от децата нямат адекватни интернет и компютри у дома. Това винаги е било бариера за тях, за да се адаптират към инструменти като Khan Academy.

Хората сериозно искат да разрешат това, така че цялата система да може да разчита повече на онлайн инструменти, отколкото преди.

Откъс от интервюто на Сал Кан за Bloomberg.