Питър Елберс за оцеляването на KLM в бурята

Пиьтер Елберс, главен изпълнителен директор на KLM

09:55 | 27 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ясно е, че сме изправени пред най-голямата криза в историята на авиацията и за нашата компания през последните 100 години.  Очевидно това е най-мащабната криза, която преживяваме. Предприемаме всички мерки корабът да оцелее в бурята.

Нидерландия заяви подкрепата си за KLM като предостави пряк заем и кредитен план за 3.8 милиарда евро. Това идва два месеца след заявената подкрепа от страна на френското правителство за Air France.

За нас в KLM е много важно получаването на този заем, за да можем да пристъпим към необходимото преструктуриране и да се гарантира оцеляването ни и възстановяването на мрежата ни и да започнем отново да изграждаме компанията си след настоящата криза.

Това са условията на европейската консолидация, която като дефиниция е различна от тази в САЩ и това означава, че държавите, в рамките на Европейската комисия, подкрепят националните превозвачи със заеми.

А тъй като държавите трябва да защитят пред обществото правилното разходване на парите на данъкоплатците при отпускането на заем, то е съвсем естествено те да искат да са сигурни, че заемът е насочен към желаната от тях авиокомпания и за това има определени условия.

На нас са ни поставени условия от нидерландското правителство, а на Еър Франс са поставени условия от френското правителство.

Откъс от интервюто на Елберс за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.