Куомо обяви 14-дневна карантина за пристигащи от горещи точки за вируса

Андрю Куомо, губернатор на щата Ню Йорк

18:15 | 25 юни 2020
Обновен: 18:32 | 25 юни 2020
Автор: Ваня Дюлгерова

На съвместна прес-конференция с губернаторите на Ню Джърси и Кънектикът Фил Мърфи и Нед Ламънт, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обявяви препоръки за пътуване за своя щат, Ню Джърси и Кънектикът, които ще изискват посетителите от горещи точки за вируса да спазват карантина 14 дни след пристигането си: "Сега трябва да направим така, че темпът на зараза да спада все така и това не ми дава сън нощем. А също и на тях не им дава. Трябва да се уверим, че правим всичко, че сме дисциплинирани, че съгражданите ни също са дисциплинирани.

Също трябва да направим така, че вирусът да не долети обратно със самолет, отново. Научихме си този урок, знаем го вече. Така че днес обявяваме съвместни препоръки за пътуванията. Хората, пристигащи от щати с висок брой заразени, трябва да останат под карантина 14 дни. Имаме зададен модел за нивото на зараза и всеки щат, който надхвърля тази зададена стойност, ще подлежи на карантиниране на жителите си при пристигане тук. Това го правим по простата  причина, че работихме изключително много, за да свалим нивото на епидемично разпространение. Не искаме то отново да се покачи, защото много хора идват в нашия регион и те буквално могат да донесат  инфекцията със себе си. Не става дума за злонамереност или умисъл, но все пак е напълно реално.

Така че трите щата съвместно съставихме тези препоръки за пътуване, които обявяваме днес. Защото ставащото в Ню Йорк става и в Ню Джърси, става и в Кънектикът.  Според мен е правилно, разумно е и се радвам,  че го правим съвместно. И преди сме правили много добри неща заедно и да се надяваме, че заедно ще се спуснем от билото на тази планина и ще продължим да виждаме как нивото на епидемията спада, а нивото на дейностите се покачва."