Къде е мястото на статуите на колонизаторите

Бенедито Мачава, професор по история в университета в Йейл

13:35 | 23 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Спомням си, когато за пръв път отидох в Зимбабве, централния парк в Булауайо - там има красива градина с огромна статуя. Когато отидох тя лежеше на земята, почти покрита от тревата.

Оказа се че е колониална статуя, вероятно на Сесил Роудс. Напомни ми на това, което се нарича гробище за статуи в Мапуто.Защото това, което се е случило през 1975 в Мозамбик, а мисля че Зимбабве е последвала примера през 1980, веднага след независимостта, тогава новият режим просто е решил да свали всички статуи на колониалното минало. Но той е сменил също и цялата топонимия на страната.

Много статуи от колониалната ера в Африка са преместени или съборени след независимостта. Други, като тази на Сесил Роудс в Кейптаун и на кралица Виктория в Найроби са преместени и съборени през 2015г. Много, включително и колониални фигури в Южна Африка и френския генерал-губернатор на Сенегал Луи Федерб, все още са на местата си.

Принципно в тези страни, в които колонизацията е била относително мирна се вижда по-малка склонност към събаряне на символите на колониализма.

Силната реакция на тези символи е резултат от грубата колониализация. Това става в страни, където борбата  за освобождение е предизвикала по-страстен подход  за освобождаване на Африка от всички символи на колониалното управление.

Бих поставил Конго сред тези африкански страни, където деколонизацията наистина никога не се е състояла. Там има прехвърляне на властта, но това е различно от деколонизация.

Има места в Африка, които все още престои да преминат през този процес на катарзис. Мисля че това липсва на Южна Африка, липсва в Съединените щати.

Дори непризнаването на американската история като част от колониалната история. Дори непризнаване на апартейда като колониален режим, нали?

Фактът е, че в САЩ хората все още спорят за значението на гражданската война  - нещо, което би трябвало да бъде разрешено отдавна, все още обект на дебат. Това означава че самата история на Съединените щати не е установена и Южна Африка все още преминава през такъв процес.

Статуите са аргумент, те са политическо изявление. Знаем историята зад тези статуи. Те отбелязват оскърбителни исторически събития и затова нямат място в днешното общество, ние би трябвало да сме доволни от това.

Ако питате за мнението ми - да, тези статуи не бива да са на обществени места. Трябва да са в музеите. А ние ги хвърляме в реката, както видяхте току-що.

Като историк не бих тръгнал в тази посока. Бих ги взел и поставил на места, където хората все още могат да отидат и да научат нещо за общото ни минало.