Мицотакис за ЕМС и ситуацията в Гърция

Кирякос Мицотакис, министър-председател на Гърция

13:07 | 18 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ако всичко върви по план и до есента-зимата имаме ваксина или лекарство и това премахне несигурността по отношение на потребителските разходи, защото мнозина в момента се колебаят, не знаят какво ще стане.. смятам, че ще имаме рязко възстановяване.

Особено в Гърция, защото ние сме поставили основата за бърз растеж, затова смятам, че възстановяването ще бъде много силно.

Имаме потенциала да направим 2021, която е важна година за Гърция, понеже празнуваме 200-годишнината от началото на гръцката война за независимост през 1921. И тя може да стане година на ръст за Гърция.

Досега като гледаме пазарът как реагира, хората се чувстват спокойни за Гърция Защото похарчихме достатъчно пари, за да смекчим удара, но не достатъчно за публичните финанси.

Гледах доходността по 10-годишните гръцки облигации, те са на 21 базисни пункта под тази на Италия. Чудя се колко от хората, които присъстват на този разговор очакваха това да стане преди 1г.

Така че е ясно, че хората ще гледат към бъдещето и ще очакват какво ще стане след пандемията и че ние ще разкажем историята на растежа пост-Covid.

Излязохме на пазара наскоро. Вероятно ще го направи отново. Искаме да сме сигурни, че имаме сигурен достъп до пазарите с плавно намаляващи разходи по  кредитирането.

И това е стратегията ни. Това ще направим. Искаме да можем постоянно да пълним държавната хазна с достатъчно пари, за да сме сигурни, че покриваме всичките си нужди от ликвидност.

Ще ви припомня, че сме отделили 60 млрд за вноски по дълга, само не можем да получим достъп до тези средства. Но като имаме предвид особеностите на гръцкия дълг, сравнително ниски задължения за изплащане до 2032г, не мисля, че цифрите, които трябва да гледате е точно съотношението на дълга към БВП.

Ако продължават да спадат разходите ни по кредитиране, няма особена причина да се обръщаме към Европейския механизъм за стабилност, защото предимството при него е, че вземате пари на заем при много ниски разходи.

В момента няма нужда да стигаме до него.

Но както знаете, той е на разположение до 2022.

Ако нещата вървят по план, не виждам проблем да се обърнем към него.