Тръмп каза, че американците искат закон и ред

Доналд Тръмп, президент на САЩ

13:56 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа на 16 юни указа, с който полицията трябва да намали използването на сила и каза, че няма да изостави твърдата линия за „закон и ред”.

На церемония в Розовата градина на Белия дом Тръмп изрази съболезнования на семействата на убитите от полицията, след като се срещна с някои от тях в Белия дом. Тръмп отдаде заслуженото също и на по-голямата част от полицаите като себеотдайни герои и обвини демократите за дългогодишните проблеми в общностите на малцинствата.

„Намаляването на престъпността и повишаването на стандартите не са противоположни цели”, каза Тръмп.

„Силно се противопоставят на радикалните и опасни усилия да се намали финансирането, да се разпусне или разформироват нашите полицейски управления”, каза Тръмп. „Американците знаят истината: без полиция има хаос. Без закон има анархия. И без безопасност има катастрофа”.

Тръмп каза, че ваучерите за частни училища, а не системния расизъм в полицейските управления е най-важната задача по спазване на човешките права. Според президента по-голям пазар на труда и процъфтяваща икономика е „вероятно най-доброто, което можем да направим” в помощ на общността на арфоамериканците.

Указът разпорежда на Министерството на правосъдието да отпуска грантове само на полицейски управления, които са получили или са в процес на получаване на сертификати от независими организации за прилагане на най-добри практики. Групите, издаващи удостоверенията ще се избират от главния прокурор.

Стандартите включват обучение на полицаите да използват модерни практики, тактика на намаляване на напрежението и участие в живота на общността. Достъп до  грантове за местната и щатската полиция ще даде ограничаването на практики като хватки за душене, на които имат право по закон.

С указа се създава и федерална база данни на полицаите, така че тези с история на насилие да не могат лесно да намират нова работа и се позволява на главния прокурор да отказва финансиране на местни и федерални полицейски управления, които не се включват в нея.