Как Uber не стана лидер в доставките на храна

Емил Микаел, акционер и бивш Главен Бизнес Директор на Uber

13:00 | 17 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Uber изпуснаха водещата си позиция в доставката на храни през 2018 /19. Когато напуснах Uber през 2017г, те твърдо водеха в доставката на храна, преди DoorDash.

И тази водеща позиция бе изгубена през 2018/19, което доведе до там, където са днес, което означава, че потенциално имаха нужда от активите на GrubHub, за да си възстановят това водещо място. И когато онзи ден загубиха от JustEat, това означаваше, че DoorDash удови пазарния дял на Uber в САЩ, и след като GrubHub е актив собственост на на JustEat, това означава че Uber  няма как да си върне тази водеща позиция повече в Съединените щати.

Оптимизъм за Uber

Онова, което ме кара да съм оптимист за Uber е, че според мен превозите ще се възобновят бързо. Ще има промяна, изместване на търсенето от масовия транспорт с много хора към Uber.

Може да има известна промяна от споделено пътуване с Uber към частни превозни средства, ако хората искат да не са близо до други хора, дори и до шофьора, но ще има повече ориентиране на масовия превоз към Uber.

А силата на Uber е в това, че има шофьори, които могат да возят хора и храна и евентуално да правят доставки. А точно с това платформата на Uber е истински силна.

А платформата за доставка на храна на Uber е наистина силна. Укрепването й ще е най-умното нещо, което може да направят.

Откъс от интервюто за Емили Чен от Bloomberg Сан Франциско.