Цените на морските превози се възстановяват, част 1

Джон Уобънсмит, директор Genco Shipping & Trading

14:46 | 12 юни 2020
Обновен: 14:50 | 12 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Би трябвало да се проследи как Китай стана първата страна, която се затвори през януари и февруари и сега се връща през март и април.

Производството на стомана продължава да е силно. Запасите им от желязна руда са много малки, на най-ниско ниво от последните 10г. Така че нещата започват да изглеждат сравнително добре от гледна точка на морския транспорт за Китай.

Въпреки това през март Индия се затвори. Някои други страни като Южна Африка и Колумбия направиха същото. Сега тези страни бавно се отварят отново.

Особено Индия, която е много важна за стоманодобивната индустрия. Тя е вторият най-голям производител на стомана в света. И иска да върне 80-90% от капацитета през юни. Спрямо 50% през април и май.

Така че започваме да забелязваме как тези икономики бавно започват да отварят. И започваме да виждаме възстановяване на цените за превоз.

Китай като цяло отчита около 35% от всички превозени по море насипни товари. При желязната руда неговият дял е далеч по-голям, 70% от всички морски превози на желязна руда по света, от Бразилия и Австралия.

Този пакет стимули, около 500 млрд долара – и ако дадем сравнение: след финансовата криза през 2009г. те похарчиха към 580 млрд долара – така че не сме далеч от ситуацията в  края на 2008-2009г и всички знаем, че това бе голям ръст за насипните товарни превози по море.

И понеже са насочени към инфраструктурата и стоманодобива, очакваме същото да стане и този път.