Pimco харесва качествени американски корпоративни облигации, част 2

Марк Кисел, главен инвестиционен директор Глобален кредит, Pimco

14:38 | 12 юни 2020
Обновен: 14:38 | 12 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Няма съмнение, че Фед няма планове да вдига лихвите в  следващите 2г. Това е функция на много голямата безработица. Смятаме, че дори в края на тази година безработицата ще бъде около 8-9%. И при инфлация под целта, смятаме, че ще трябва да чакаме поне до 2022 година, ако не и до 2023г., преди да видим инфлацията на 2%.

Това означава, че Фед няма да вдига лихвите при повечето сценарии. Но означава и че инвеститорите по света са изправени пред много ниска доходност от американските държавни облигации и много ниска доходност от държавните облигации в Европа и Япония. И ще искат да печелят.

Интересното за американския пазар на корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг е че разходите за хеджиране се сринаха. И инвеститорите в Япония и Европа могат да купят американски корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг и да хеджират валутния риск. И да постигнат доходност, каквато не са виждали от 4-5г.

Така че пазарът на корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг вероятно ще бъде подкрепен. И точно това е заключението от паузата на Фед, която продължава доста време.

Освен това Фед сложи спирачка пред корпоративните облигации. Всъщност за последните 4-5 седмици те купиха облигации за 5,5 млрд. Така че смятаме, че ако си напишете домашното и запазвате високото качество, корпоративните облигации с инвестиционен рейтинг ще бъдат подкрепени в тази среда.