Ще отвори ли залата на Лондонската борса за метали

Матю Чембърлейн, директор на LME

14:09 | 8 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ръководството на LME /Лондонската борса за метали/ очаква очаква насоки от правителството, за да отвори Кръга. Директорът Матю Чембърлейн каза, че не вижда как биха могли да се осигурят мерките за социално дистанциране в залата и затова очаква Великобритания да мине към Фаза 3 от отварянето.

"Възможно е ние, заедно с членовете ни от първа категория да решим, че докато не бъде вдигнато социалното дистанциране, вероятно когато се появи ваксина или по-добро лечение, че дотогава най-разумно би било да оставим Кръга затворен".

От средата на март Кръгът, където със смесица от викове, телефонни обаждания и чат се определят цените на металите е затворен. Това става за пръв път от Втората световна война.

В условията на пандемия на LME се търгува в електронна среда.

"

И честно казано не съм чул нито едно оплакване поради това, че хората не могат да правят бизнес, че не могат да хеджират, че не могат да инвестират при модел на електронно оценяване", каза Чембърлейн.

В средата на май на LME останаха само 9 членове, докато в края на 80-те бяха около 20 и в началото на 200г. – около дванайсет.

"По-широкият дебат е по въпроса кое място привлича повече активност? Защото можете да имате пазар, който работи абсолютно точно за вашия бизнес, но може би не привлича съвсем същия обем допълнителен бизнес, може би не създава съвсем същите възможности. Така че само защото електронната търговия работи, не означава, че е непременно по-добра", каза Чембърлейн.