Къдлоу очаква повече хора да се върнат на работа през юни

Лари Къдлоу, директор на националния икономически съвет към Белия дом

13:50 | 8 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съветникът на президента Тръмп по икономическите въпроси Лари Къдлоу каза, че още не е взето решение за удлъжаване на срока на увеличените обезщетения за безработни.

"Вероятно има и по-добър начин да се справим с проблема с липсата на мотивация от тези допълнителни 600 долара", каза Къдлоу в интервю за Джонатан Феро от Bloomberg на 5 юни 2020г.

Администрацията обсъжда "няколко възможности" за поощряване на хората, които се връщат на работа.

Според Лари Къдлоу фирмите, отворили към 12 май са били под 50%, а "според Търговската камара в началото на юни вече са отворени почти 80% от малките предприятия".

"Това означава, че все повече хора, които са били уволнени или не са работили временно се връщат сред заетите през юни и юли. А и както знаете, възникнаха много нови възможности като AppleMobility, шофирането, големия ръст в приложенията за покупки на жилища и други. Смятам, че свиването на икономиката е достигнало плато в средата на април – беше бързо, беше бързо, беше трудно и трагично, но ще видим много рязък скок през втората половина на годината с вероятен ръст на икономиката от 20%", каза Къдлоу.