Ролята на банките в САЩ във възстановяването, част 3

09:36 | 4 юни 2020
Автор: Силвия Грозева

 

Правилото Валидно при подписване е нещо, което повечето ви зрители ще разберат интуитивно. Ако подпиша валиден договор с вас и вие после решите да  го прехвърлите на някой друг, условията по него не се променят.

Ако съм обещал да ви плащам наем, а вие продадете договора на друг, аз ще плащам наема на този човек. Цената на наема не се променя спрямо тази, която е била договорена първоначално.

При банковия закон работата е там, че разрешаваме на банките да дават заеми срещу лихва, която е законната в техния щат. И те имат  право да изнасят тази лихва където искат.

Странно решение на един апелативен съд в Ню Йорк преди няколко години постанови, че дори ако банката е дала заем, който е бил законен при подписване, ако тя го продаде на някой друг, лихвата може да стане незаконна, защото това е инвеститор, а не банка.

Луда работа, нали? Ако вземете пари на заем на лихва 5%, значи сте взели пари на 5%. И ако нов инвеститор поеме този заем, лихвата би трябвало да си остане 5%.

Причината това да има значение за хората е, че ако банките не могат да си продават заемите на пазара, това означава, че единственият кредит, който някога ще се предлага в страната ще бъдат кредитите по балансите на банките. А големината на банките е даденост.

В нашата страна причината да сме богати е, че разрешаваме на кредита да идва от най-различни източници. Някои – от балансите на банките, други – от капиталовите пазари.

Така че когато бе създадено правилото Валидно при подписване, целта му беше да вкара повече кредити в икономиката. Което е нещо, в което аз силно вярвам.

Фед преди няколко години направи едно прословуто проучване, озаглавено „Повече кредит, по-малко бедност”.

Една от мисиите ми е да образовам хората да разбират, че кредитът е нещо добро. Отговорно управляваният кредит, предпазливо взетият кредит е това, от което хората се нуждаят, за да изградят живота си.

Връщам се на протестите и бунтовете из Америка.

Отчасти те се дължат на неравнопоставения достъп до кредит и капитал. Оттам идват възможностите.