Пауъл от Фед: Не можахме да предвидим беше пандемията.

Джером Пауъл, гуверньор на Фед

14:18 | 11 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Само преди три години в Джаксън Хол, Уайоминг държахте реч, в която заявихте, че – цитирам – сте уверен, че инфлацията е преходна. Нещо, което смятам, че осъзнахме, че не е така. Това изслушване е възможност, която Фед не може да пропусне, за да демонстрира скромност по отношение на решенията относно монетарната политика, които част от хората тук смятат, че са влошили инфлацията.

По време на речта Ви през август 2020 в Джаксън Хол заявихте, че – цитирам – по отношение на гъвкавата рамка за таргетиране на средната инфлация от 2% бихте искали да я оставите над 2%.

Беше ли Фед заслепен от предходните 20 години на глобални промени, които бяха дефлационни или просто не бяхте достатъчно бдителни през 2020, за да бъдете по-внимателни по отношение на тази промяна в политиките?

Със сигурност бяхме взели предвид дългия период от време, през което имаше много ниски лихви, но също така и много ниска инфлация, която предполагаше, че неутралната лихва би трябвало да се е понижила значително. Това е стандартната поглед върху нещата.

Онова, което не можахме да предвидим беше пандемията. В този случай не всичко излезе от релси. Просто тази пандемия се случи и това наистина промени начина, по който икономиката функционира. Имаше голяма криза, свършихме много неща.

Така че опасенията, които ни доведоха до тук бяха опасения от един свят с много ниски лихви през цялото време.

Но сега казвате, че сме в тотално противоположната ситуация заради връщането на производството, митата и други политики, които са доста инфлационни?

Бих казал следното - тези притеснения са, че в момента имаме политика за лихвите от над пет. Политиките са рестриктивни, но очевидно лихвите, неутралната лихва трябва да се е повишила поне в краткосрочен план.

Така че мисля, че въпросът, който ще си задаваме по време на оценката, която започва в края на тази година, ще бъде колко от направеното по онова време има отношение към новата ситуация, при положение че лихвите изглеждат по-високи.

Очакваме я с нетърпение.