Хагар Кемали: Украйна все още има да работи по демокрацията и корупцията.

Хагар Кемали, бивш директор за Сирия и Ливан към Съвета за национална сигурност на САЩ

14:00 | 11 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Радвам се, че сте тук с нас и бих искал да продължим по тази тема – членството на Украйна в НАТО. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори по темата по-рано днес. Нека да чуем какво заяви той и после искаме да чуем и Вашата реакция.

Предвид развоя на събитията, Украйна разполага с нужното, за да застане стабилно на краката си – военно, икономически и демократично. Ние сме на прав път да постигнем точно това. Успехът на Украйна като силна, независима и успешна страна е най-добрият възможен отпор на агресията, която Путин и Русия продължават да упражняват над Украйна.

Той казва – цитирам - ние сме на прав път да постигнем точно това. Само че никога не говорим за нещо повече от път. Когато говорихме по-рано днес с министъра на външните работи на Латвия, та беше пределно ясна – както сме чували и друг път – че не може да става дума за истинска дискусия, докато войната в Украйна не приключи.

Дали тази среща е била по-специфична по отношение на времевата рамка, или не?

Всъщност не – тук става дума, че трябва да се направи да изглежда като обещание, като нещо неизбежно, че Украйна ще стане член и това ще бъде послание за Путин.

Ако си спомняте, когато всичко започна – когато Путин напада Украйна – в основата на това стоеше гняв от желанието на Украйна да клони към Европа, Запада и по-специално НАТО.

Има и много други причини, които можем да разгледаме по-късно, но това беше огромна част от проблема. Путин иска обратното – НАТО да бъде разпокъсано и не иска Украйна да се ориентира към Европа, Европа и Запада. Само че стана обратното. Точно затова това послание е толкова важно.

Само че, както външният министър на Латвия е отбелязала – трудно е да се каже как точно приемате за член страна, която активно воюва, защото ако го направите, това означава, че вие самите се забърквате във войната и ще помагате в отбраната на тази страна, дори повече, отколкото вече правите.

Говорим за нещо много повече от инвестиции. Украйна все още има да работи по демокрацията и корупцията. Вероятно се надяват, че двете неща ще вървят паралелно – реформите и края на войната.