Хагар Кемали: Имам опасения за връзката на САЩ с НАТО ако Тръмп стане президент

Хагар Кемали, бивш директор за Сирия и Ливан към Съвета за национална сигурност на САЩ

14:00 | 11 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Колко силен е Алиансът и по-точно лидерите в него?

За да отговоря на първата част от въпроса Ви – Алиансът остава много силен, защото я има надвисналата опасност, която идва от Русия. На тази среща говорят за бъдещо разширение и даване на път на Украйна – нещо, което наричат „необратим път“ за Украйна към членство в НАТО.

Те са поели по този път на разширението, много добре са наясно със заплахите, пред които са изправени и нуждата да останат заедно. Както отбелязахте, всички тези лидери са изправени пред проблеми в страните си – Франция, Великобритания, Германия, както и президентът Байдън тук – но това не е толкова необичайно според мен.

Говорим за година с много избори и доста сътресения и колебания. Има го и това искане да промяна – това е обща тема на много от изборите. Във Великобритания Лейбъристите идват на власт за пръв път от 14 години управление на Консерваторите. Във Франция – тези избори, които бяха такъв хаос и удивиха всички – крайното дясно получи места, както и крайното ляво.

Все пак, без значение кой е на власт, крайно десните набират популярност във Франция, както и в Германия, както сте забелязали. Всичко това подчертава недоволството, а недоволството може да подкопае стабилността.

Въпреки това, не искам да съм паникьор и не смятам, че ще разтърси статуквото из основи така, че да имам опасения за бъдещето на НАТО.

Имам опасения за връзката на САЩ с НАТО ако Тръмп отново стане президент, защото той беше много ясен по отношение на възгледите си за НАТО. Това е нещо, за което бих се притеснявала, но това не е нещо, което се наблюдава при европейските лидери.