Судхи Ранджан Сен: Индия разглежда дългосрочни договори с Русия

Судхи Ранджан Сен, Bloomberg

19:23 | 10 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Като се има предвид тази визита, ролята на Китай поражда опасения. Този въпрос заобикаля ли се? Какви са основните изводи и резултати от срещата?

Да, има няколко резултата от срещата. Едно от нещата е в сферата на военната техника. По време на брифинга вчера министърът на външните работи на Индия заяви, че – цитирам – Индия и Русия разглеждат дългосрочно производствени обекти.

Индийската армия е много, много зависима от руската военна техника. Това е още по-важно от пограничния спор с Китай насам. Той започна през 2020 година. И двете страни са мобилизирали хиляди войници по границата. Индийските военни имат нужда от много пространство.

Едно от нещата, които бяха публично огласени вчера, беше, че Индия и Русия обсъждат общо производствено пространство в Индия. Това е един голям фактор. Другият фактор е, че Индия разглежда дългосрочни договори за енергия с Русия.

Имаше ясен знак на брифинга вчера, че Индия и Русия ще сключат дългосрочно споразумение за доставки на уран и части за цивилните ядрени реактори, които работят в Индия. Така че имаше няколко резултата, но в същото време, нищо необичайно, нищо, което да не се очакваше.