Нарендра Моди: Индия е готова да предостави подкрепа за възстановяването на мира

Нарендра Моди, министър-председател на Индия

19:18 | 10 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Индийският министър-председател Нарендра Моди използва своята визита в Москва, за да призове президента на Русия Владимир Путин да потърси начин за мирно прекратяване на войната в Украйна.

Индия е готова да предостави подкрепа за възстановяването на мира. Много се радвам да чуя мненията ни по темата и Ви уверявам, както и международната общност, че Индия подкрепя мира. След като чух моя приятел, президента Путин, съм обнадежден за мира.

За повече информация по темата към нас се присъединява колегата Судхи Ранджан Сен. Доста интересно изказване като се има предвид, че индийският лидер е много внимателен по отношение на коментарите за конфликта. Как се възприемат тези коментари по отношение на Украйна, особено след атаката на детската болница?

Имаше реакции от целия свят и те не бяха особено благоприятни. Имаше коментар от Държавния департамент на САЩ, въпреки че става дума за много обран коментар, когато министър-председателят Моди кацна в Русия. Имаше коментари и от Украйна.

Усещането, което се създава, когато говорим с хората тук, в Ню Делхи е, че Индия е много добре наясно с това и се опитва да го преодолее. Позицията на Индия относно войната в Украйна не се е променила особено. Единственото, което чухме е различна формулировка от страна на министър-председателя – че на бойното поле не може да се намери мир.

Освен това не сме чули Индия или министър-председателя Моди не казват нищо различно. Че – цитирам – трябва да се седне на масата за преговори и да се търси мир единствено чрез дипломация и диалог. Това е позицията на Индия.

Ако разгледаме това от гледната точка на Запада, на САЩ, които се опитват да изолират и накажат Путин за войната му в Украйна, няма много промяна в Ню Делхи. Това е същата позиция, която поддържа Ню Делхи.