Карин Жан-Пиер: Байдън не се лекува от Паркинсон

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

19:14 | 10 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Мога да ви кажа следното – ще се върна отново на болестта на Паркинсон, за да ви дам малко отговори. Президентът лекувал ли се е от Паркинсон? Не. Лекува ли се в момента от Паркинсон? Не. Взима ли лекарства за Паркинсон? не.

Това са нещата, за които мога да ви дам ясни отговори, но не мога да потвърдя присъствието на който и да е специалист в Белия дом.

Президентът Байдън потвърди, че остава в надпреварата въпреки увеличаващите се опасения дали е годен за втори мандат. Дневникът на посетителите на Белия дом показва осем посещения от невролог, който специализира в лечението на болестта на Паркинсон в рамките на миналата година.

Към нас се присъединява от Вашингтон репортерът на Bloomberg Джордан Фабиан. Виждали ли сте тази зала толкова враждебна по време на тази администрация?

Това беше един от няколко момента, когато нещата станаха доста напрегнати. Тези моменти се случват, когато прессекретарят не говори открито за нещо, което е очевидно за всички в залата. Това е, както споменахте, невролог, който специализира в лечението на болестта на Паркинсон да посещава комплекса на Белия дом осем пъти.

Отне на Белия дом до вчера вечерта да обясни защо този лекар – Кевин Канард – е бил в Белия дом. Той е провеждал клинични консултации и лечение на някои военни. Само че нейното избягване на въпросите по средата на деня само влоши историята за Белия дом и със сигурност ядоса репортерите в залата.

Джордан, събудих се и намерих писмото на лекаря на президента в електронната си поща. Защо им отне часове да се изкажат по темата? Историята циркулира дни наред. Защо им отнема толкова много време да се изкажат по който и да е от тези проблеми? Включително, когато Байдън се появи вчера и залиташе – защо им отне седмица след дебата?

Озадачаващо е. Това са все добри въпроси, но нямаме реално обяснение. Това е начин на работа на пресцентъра през целия мандат на Байдън – имат проблем да предадат съобщенията и да изпреварват новините, както споменахте преди малко, да определят наратива.

Онова, за което искат да говорят и онова, което ги спъва. Още един пример имаше вчера. Проблемът е, че залогът е огромен и всяка стъпка накриво за Байдън ще бъде гледана десет пъти по-внимателно. Те не са променили подхода си.

Започнаха с този зонов натиск, за да спасят мандата на Байдън повече от седмица след дебата. И затова са в толкова голяма каша в момента.