Културата на SpaceX на Мъск, част 2

Джош Ейделсън, Bloomberg

17:00 | 10 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Друго удивително нещо е начинът, по който SpaceX отговори на това – да се опита да изкара Националният съвет по трудови отношения противоконституционен. Разполагаме с чудесен цитат – това, че можеш да удряш достатъчно силно по масата не означава, че можеш да попречиш на държавна институция да функционира. Само че в повече от един смисъл се случва точно това.

Като репортер в Bloomberg съм отразявал конфликта между Националния съвет по трудови отношения и редица от най-големите и мощни компании в страната.

Това, което е различно тук е, че когато Националният съвет по трудови отношения на САЩ - който е отговорен не само да налага правото на сдружаване, но и правото на колективен иск на работното място - заведе дело срещу SpaceX заради уволненията на тези служители, SpaceX отвърнаха с ответно дело, твърдейки, че структурата на съвета е противоконституционна.

Други компании са използвали същите аргументи и това нарушение, този консервативен и безопасен подход в комбинация с ответната атака, които бяха предприети от компанията, постави правителството в защитна позиция.

В момента делото на съвета срещу компанията в момента е замразено, но в същото време делото на компанията срещу съвета е в ход и това може да промени как се защитават служителите в рамките на американската икономика.