Жегата постави въпрос дали Рияд може да се справи с поклониците на Хадж

Кристин Бърк, Bloomberg

15:11 | 25 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

1300 смъртни случая – това е много голям брой. Знам, че много от тях, стотици, идват от Египет. За начало, кажете ни каква е официалната позиция на Саудитска Арабия за смъртните случаи и тяхната реакция на ситуацията.

Нека започна с това, че отне повече от два дни на Саудитска Арабия да излезе с официална позиция за тези смъртни случаи. Така че сега е много хубаво, че ще чуем директно от тях какво мислят, че се е случило или какво точно се е случило.

Саудитска Арабия твърди, че – цитирам - 1301 поклонници са починали по време на Хадж и отбелязва, че много от тези смъртни случаи са причинени от топлинен удар. Освен това беше отбелязано, че повече от 80% от жертвите са поклонници без разрешително.

Това са поклонници, които са пристигнали в Саудитска Арабия без нужното разрешително да изпълнят Хадж и след това са прекарали часове наред под пряка слънчева светлина без достъп до закрити пространства или медицински грижи от които може да са имали нужда.

Тук трябва да отбележа, че Саудитска Арабия предприема доста мерки, за да се опита да попречи на поклонниците да идват в страната и да изпълняват ритуалите на Хадж незаконно.

В последните години те правят много, за да се борят с нарастващите температури. Например, има климатизирани 100 000 палатки около светите места. Но, както видяхме тази седмица, е ясно, че Саудитска Арабия вероятно има проблем да се справи с големия наплив на поклонници и безпрецедентно високите температури.

Ясно е, че трябва да се направи повече в бъдеще ако иска да приеме повече поклонници.

Едно от заглавията гласи, че повече от 1.8 милиона поклонници са се опитали да извършат Хадж тази година. Смятам, че това е интересно, защото като част от „Визия 2030“ те са заложили да приемат 30 милиона чуждестранни поклонници на година до 2030. Какъв ефект ще имат инцидентите от тази година върху амбициите на престолонаследница?

Според мен това просто ще усложни нещата и ще ги направи доста по-скъпи за Саудитска Арабия. Както споменахте, целта на Саудитска Арабия е да може и да има капацитета да посрещне 30 милиона чуждестранни поклонници до 2030 година.

Това е над два пъти повече, отколкото смятаме, че са поклонниците, пристигнали в Саудитска Арабия от чужбина през миналата година. Така че е ясно, че ако Саудитска Арабия изпитва затруднения да се справи с настоящата ситуация – с много по-малко поклонници, отколкото иска да посрещне – ще трябва да направи повече.

Това очевидно ще доведе до повече разходи, ще трябва да бъдат създадени повече съоръжения като тези климатизирани палатки. Трябва да се направи така, че да има повече адекватен достъп до медицински грижи в бъдеще.

Има нещо, което ще бъде скъпо. Трябва да се спомене, че Хадж е доста доходоносен за Саудитска Арабия. Така че можем да се обзаложим, че страната ще направи всичко възможно да направи така, че ситуацията, на която бяхме свидетели тази година няма да навреди на амбициите за целта от 30 милиона чуждестранни поклонници до 2030 година.

Future Market Insights отбелязва, че – цитирам - Саудитска Арабия е инвестирала 170 милиона долара само тази година – това е много голяма сума – и предвижда растеж до 350 милиарда в следващите десет години.