Airbus намали насоките си за годината

Бенедикт Камел, Bloomberg

12:52 | 25 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Не става дума за една компания само. Това е показателно за сектора, който е изправен пред предизвикателства. Какво казва Airbus и какво е важно според вас според пазарите вчера?

Доста разбираема беше ревизията на насоките им. Казахте, че ще доставят 770 самолета, вместо 800, както се очакваше преди.

Но вчера имаше лавина от новини. Намаление на наличните средства, намаление на оперативната печалба, намаление на дългосрочното производство на изключително важните самолети А320.

Airbus се вгледа внимателно в числата и разбра, че не може да постигне желаното.

А сме едва по средата на годината.

Доста рано.

Не става често, но когато Airbus понижава прогнозата, прави го обикновено по-късно. Винаги изглеждат доста уверени, че ще успеят да се справят.

Сега обаче го казват на половината година.

Това не може да изглежда добре за тях, щом вече изразяват такъв песимизъм по това време на годината.

При тях не е проблем на търсенето. Не става въпрос, че хората не купуват техните продукти.

Това е проблем на предлагането. Не могат да съберат нужното, за да направят самолетите си. Говорим за двигатели, за авиоструктури, за интериор на кабината. Всичко това липсва. И затова не могат да правят самолетите толкова бързо, колкото искат.

Означава и че не са в състояние да запълнят празнината, оставена от Boeing, поне донякъде. Boeing я остави заради проблемите си със сигурността. И в тази връзка има нова, ревизирана оферта за Spirit Aerosystems. Това също говори за проблемите с веригите на доставка на компанията.

Точно така. Spirit е интересна компания. Тя като цяло е доставчик на Boeing, но прави компоненти и за Airbus. А преди няколко месеца чухме, че Boeing иска да я купи и да възстанови контрол над този актив заради кризата, в която изпадна.

Този актив е много сложен за управление. Не бива частите да стигат до Airbus например. Компанията са разпада в последните месеци. Чуваме сега, че са на финала и може до няколко дни да стигнат до сделка. Може тази или следващата седмица, макар че тогава в САЩ има празник и вероятно нещата ще се забавят.

Опитват се обаче да го направят.

Чуваме, че има малка премия, включена в офертата, около 35 долара. Spirit е доста затруднена компания. Така че не може да са твърде придирчиви в това, което може да получат като пари. И една премия от 35 долара са си пари на масата. Може да стигнат до сделка в следващите няколко дни.

Но нещата са много сложни, защото трябва да разделят всичко, за да може частите да стигат до двата основни производителя, както се полага.