Заблудата, че нещо трябва да стане по-зле, за да се оправи, част 2

11:30 | 25 юни 2024
Обновен: 11:58 | 25 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Може би най-крещящите примери за хора, които взимат рискови решения, очевидно с надеждата, че нещата не могат да станат по-зле е в политиката.

Министър-председателят Риши Сунак изглежда е направил точно това със свикването на предсрочните избори във Великобритания, при положение че проучванията сочат, че неговата партия е след опозицията по симпатизанти.

"Сега е моментът Великобритания да избере какво ще бъде бъдещето ѝ - да решим дали искаме да градим върху вече постигнатия напредък, или да рискуваме да се върнем отново в началната точка – без план или сигурност", казва Риши Сунак, министър-председател на Великобритания.

За да не остане по-назад, френският президент Макрон свика свои предсрочни избори след като партията му беше победена на изборите за Европейския Парламент.

Само че, може би точно в политиката, понякога нещата наистина не могат да станат по-зле и нещата могат да се наредят. Ето какво каза тогавашният кандидат за президент Доналд Тръмп по време на кампанията през 2016 година.

"Над 3000 души са били застреляни в Чикаго от началото на годината. 3000 души! Има стрелба средно на всеки два часа. За всички, които страдат и скърбят, искам да кажа – какво имате за губене? Аз ще го оправя. Гласувайте за Доналд Тръмп. Това имам предвид – какво имате за губене? По-зле не може да стане!", казва Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ, Айова, септември 2016

Въпреки заявлението си, господин Тръмп не успя да спечели твърде много от афроамериканските гласоподаватели като им каза, че нямат какво да губят. Той спечели само 8% от техния вот на тези избори. Само че трябва да отбележим, че той все пак спечели изборите.