Самърс: Митата трябва да се ползват селективно

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

18:00 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Излязоха американските продажби на дребно, оказаха се под очакванията. Жилищните данни са наистина надолу. Това забавяща се икономика ли е?

Може би, не и с темповете, които бяха преди. Мисля, че въпросът е дали наистина има дълбоко забавяне или месечни колебания. Предполагам, че все още сме на етапа на месечните колебания в основната картина около продължаващ ръст.

Но не можеш да си сигурен. Съгласен съм, че данните са по-скоро забавящи се за последния месец-два, отколкото ускоряващи се.

Последният път говорихме за възможните политики на Доналд Тръмп, ако се върне в Белия дом. Той пусна идеята за мита, които да заменят подоходните данъци. Вие не бяхте особено ентусиазиран. След това той ви отговори конкретно в подкаста All In, в който го питаха как ще отговори на вашия коментар за митата. Той каза, че ви уважава, каза, че вие сте откровен. Но каза, че харесва митата, защото показвали силата на една държава, икономическа и политическа. Какво мислите за подкрепата му митата като основен инструмент на политиката му?

Не забелязвам доказателства за убежденията му. Първо, митата, които предлага ще действат против Канада, нашите традиционни европейски съюзници. Ако са инструмент на силата и заплахата, май трябва да се използват по-селективно, отколкото предлага той.

Второ, когато атакуваш, а другите отвърнат, всичко ескалира. Класически пример за най-голямата митническа политика в американската история е законът Смут Холи. Той накара депресията да стане Голяма.

Като гледам по света и сравнявам страни с мита в центъра на икономическата си стратегия за национално утвърждаване, с останалите, примерите с Аржентина и още няколко страни в Латинска Америка не са особено успешни.

Бих искал да разбера неговата логика, но този случай е универсален за икономистите, които се занимават с това.

Не бива да прилага системни повсеместни мита за дълго време.