Планове за промени на данъци, миграцията тревожат френските пазари

Александър Раджбандари от Bloomberg, Париж

13:00 | 24 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ако в Лондон слушаш внимателно, ще го уловиш, някакво усещане за доволство от това, което става във Франция. Разбира се, ние сме преживявали същото. Отчасти успехът на Макрон във финансовия сектор, е може би фактът, че ребрандира Франция в очите на световните финанси. Има ли риск за това ребрандиране?

Основното след решението за извънредните избори е несигурността. За инвеститорите това не е добре. Да се надяваме, че е за кратко и Франция ще има мнозинство в парламента следващия месец.

Но ако се получи висящ парламентът, несигурността ще бъде вредна за страната, ако продължи дълго.

Банкерите в частни разговори казват, че се тревожат от някои неща. Например данъците. Защото и двете – крайната десница и крайната левица искат да въведат например данък богатство.

Друга тревога на крайната десница е миграцията. В миналото те имаха твърда позиция и банкерите се тревожат дали ще могат да издават работни визи за служителите си, които искат да се преместят в Париж.

Но когато говорите с други, подобни тревоги се разсейват. Например Стефан Бужна, директорът на Euronext е убеден, че институционалната рамка на Франция е достатъчно силна, за да не позволи каквото и да стане другия месец, да е така силно, както хората се опасяват.