Coca-Cola и десетки други обещаха да напуснат Русия, но останаха

Даша Афанасиева, Bloomberg

08:00 | 23 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Кока-колата, която получаваме тук, си проправя път към Русия през трети страни като Казахстан или Грузия. И това е така, защото след началото на войната и европейския отговор, стана по-трудно някои западни продукти да влизат в Русия.

Русия въведе паралелен закон за вноса, според който компании и физически лица могат да внасят продукти в Русия без съгласието на притежателите на търговските марки. Така че се предполага, че хората правят малко пари, като са посредници и изпращат неща като Coca-Cola и Pepsi в Русия. Но на всичкото отгоре Coca-Cola и Pepsi казаха, „изтегляме нашите международни марки“.

Но местният бутилировач на Coca-Cola, който спря производството на официалната напитка в страната, сега прави вътрешни варианти. Така че Dobry Cola е основната, която всъщност е най-голямата газирана вода на пазара. Можете да спорите, че Coca-Cola няма много контрол върху това, но тя притежава една-пета от HBC, местният бутилировач.

А що се отнася до Pepsi, те също имат някои местни марки като M&S. Така че не се справят толкова добре по отношение на пазарен дял, но със сигурност все още имат опора. Ако нещата се променят, все още ще имат взаимоотношения с мрежа от търговци на дребно и могат просто да включат Pepsi обратно, когато пожелаят.

Да, предполагам. За всеки, който помни историята, това има по-голяма тежест, нали? Цялата идея за Coca-Cola или Levi's, или McDonald's, или която и да е от тези големи марки отидоха в Русия след комунизма и сега този въпрос със санкциите поставя един вид по-широк въпрос тук относно западните марки в Русия?

Да, тези марки, поради липса на по-добра дума, бяха емблематични през 90-те. Хората се редяха на опашка, за да получат своя McDonald's и Pepsi и беше невероятно вълнуващо да получиш достъп до тези марки, които представляваха западния просперитет и изобилие.

Аргументът или идеята беше в някаква странна форма, че ако по някакъв начин отнемете тези продукти от руснаците е по-малко вероятно да подкрепят войната, което, както казах, никога не е било особено силен аргумент. Но все пак тези компании искаха да заемат морална висока позиция, като казаха, че се оттеглят. В някои отношения стана, но в някои не го направиха напълно искрено.

Даша, резултатите от Вашето изследване показват ли, че санкциите не работят?

Санкциите не са предназначени специално да се насочат към западните потребителски марки в Русия. Не това не беше идеята им.

Има усещане, че има нежелание например от страна на Вашингтон, да накаже американските компании за това, което Путин направи. Но имаше идея, че ако овладеете, ако навредите, ако подкопаете руската икономика, това по някакъв начин ще доведе до пробуждане и осъзнаване.

Много хора смятат, че е постигнато обратното или изобщо не е постигнато това, защото икономиката е в добра форма, тъй като тя харчи много за социални плащания.

Руснаците могат да имат каквито продукти поискат или каквито и да било продукти, които са имали преди войната.