Kongsberg забелязва връщане на някои фондове към отбраната, част 1

Гейр Хаой, президент и директор, Kongsberg

16:30 | 21 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Как войната ускори процесите тук при вас?

Финалната инвестиция започна през 2021г. , защото забелязахме голямо повишение на търсенето на противокорабни и многофункционални ракети. Така че очевидно нахлуването на Русия в Украйна предизвика ускоряване на търсенето. Все повече страни търсят такъв тип възможности.

Достатъчно голямо ли е търсенето, за да оправдае повече такива инвестиции? Чухме доста оплаквания от мнозина военни контрактори, че много се говори за поръчки, но де факто такива няма. Получавате ли поръчки да правите повече такива ракети?

Определено получаваме поръчки и точно затова построихме този завод. Добре сме подготвени в момента. Очевидно ще мислим и за други заводи и други места, когато търсенето се появи.

Откъде географски идва това търсене? Кои армии имат най-големи заявки?

До момента сме доставили противокорабни ракети за 13 страни, включително Норвегия. Основно НАТО и съюзниците ги търсят. Разбира се и САЩ, с които имаме договор за доставка за флота от 2018г. Сега излизат и F-35. Също търсят все повече страни търсят и многофункционални ракети.

Производственият ви отпечатък е голям. Отваряте завод в Австралия по-късно тази година. Имате производство и в Пенсилвания. С ръста на протекционизма, мислите ли къде произвеждате и за кого?

Разбира се, има някои ограничения за някои типове от продукцията ни. В Австралия ще отворим частично производство, където може да прави част от ракетата. После ще довършваме тук, в Норвегия. Определено можем да разширим производството извън страната, например в Австралия, вероятно и в САЩ.