Kongsberg забелязва връщане на някои фондове към отбраната, част 2

Гейр Хаой, президент и директор, Kongsberg

16:30 | 21 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Привличането на инвестиции в отбраната преди беше табу. Сега нещата се промениха. Привличате ли нови инвеститори?

Бих казал, че след руската агресия в Украйна, войната предизвика пробуждане в Европа и по света. Стана ясно, че имаме нужда от отбрана, от увеличаване на възможностите ни да защитаваме суверенитета си.

Инвеститорите нямат търпение да говорят за това. Очевидно обаче има и такива, които не влагат пари в отбрана.

Един от най-големите инвеститори в света е Норвежкия суверенен фонд. Те например не биха инвестирали в определени компании. Дали трябва да има някаква промяна в правилата на някои фондове? Дали това ще промени настроението и ще привлече повече инвестиции в тази индустрия?

Норвежкият фонд няма право да инвестира във военната сфера.

Но като сигнал?

Забелязваме наистина промяна у някои фондове. Преди войната имаше специални фондове, които се насочиха към по-устойчиви зелени сектори. Но сега забелязваме, че някои от тях се върнаха в отбраната.

А по отношение на нещата, които биха ви попречили да се разраснете? Къде са трудностите? Има доста опасения, че може би липсва квалифицирана работна ръка. Кое би ви попречило да растете?

Когато обявихме тази инвестиции, едно от опасенията беше не как ще построим завода, а веригата на доставки. Доставчиците на този завод са много. Трябваше да работим много упорито с всички, за да се уверим, че те също увеличават капацитета си.

Този завод е автоматизиран. Той е най-модерния завод за ракети, който може да направите. Така че можем да увеличаваме производството повече от преди. Но без да увеличаваме числеността на работниците тук.

Ако трябва да разширявате производството – тук правите ракети, но на други места произвеждате най-различни неща. Забелязвате ли увеличено търсене за другите типове оръжия?

Абсолютно. Сега сме в завода, който започнахме през 2007. Имахме 200 души и 2 хиляди кв метра. Днес имаме 1200 души и 9000 кв метра.

В производството на продукти за противовъздушната отбрана, аерокосмическите изследвания и в производството на ракети.