Израелските военни не мислят, че победата над Хамас е постижима, част 2

Джумана Берсетче, Bloomberg

14:30 | 21 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Наистина беше интересно да видим този военачалник да повтаря онова, което чуваме от САЩ по отношение на техните опасения, че в крайна сметка Хамас не може да бъде напълно победена. По отношение на северната граница на Израел – тази с Ливан – знаем, че има напрежение. Има сведения, че израелските военни съставят планове за потенциална офанзива срещу Хизбула. Какви са новостите по отношение на тази точка на картата?

Пратеникът на САЩ в региона Амос Хохстийн беше на обиколка в няколко държави в региона. Беше в Ливан и съвсем скоро се срещна с израелски политици. Целта на тези разговори е да се даде тласък на преговорите за примирие, както и дискусии за това как може да се предостави още хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Третият стълб на тези срещи е опит да се деескалира напрежението по ливанската граница. Всеки ден там има кръстосан огън и размяна на изстрели – от седми октомври насам, ракети се изстрелват от двете страни.

Основната разлика сега е, че в последните няколко седмици реториката се ожесточи. Лидерът на Хизбула Хасан Насрала направи видео обръщение и предупреди Израел по отношение на потенциална офанзива по суша в Ливан и заяви, че – цитирам – няма да се сдържат в тази ситуация.

Той също така заплаши Кипър и заяви, че – цитирам – ако Кипър предостави военна подкрепа на Израел под формата на авиобаза, също няма да бъдат пощадени. Много бойни думи от лидера на Хизбула.

Израелските власти отговориха, че – цитирам – са готови и искат да започнат офанзива по границата. Междувременно усилията на медиаторите продължават. Както казах, Амос Хохстийн е в района и се опитва да охлади напрежението, но израелската преса заяви вчера, че – цитирам – разговорите лице в лице с Ливан са в задънена улица.

Така че наистина изглежда така, че ако нещата ескалират по тази граница, това ще се случи идните дни. Така че наблюдаваме ситуацията там внимателно.