Нов завод за ракети в Норвегия, част 1

Оливър Крук, Bloomberg

16:32 | 20 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Как този малък град в Норвегия пасва на европейските амбиции да има защитна стратегия, която да отговаря на нуждите на времето?

Да, Том, усещането да стигнеш дотук е малко нереално. Пътуваш през норвежките планини, фиордите и долините и стигаш до един малък дремещ град, където има новопостроена фабрика за ракети. Това е Kongsberg – един от най-големите изпълнители на военни поръчки в Европа.

Ето това се произвежда тук. Това е противокорабна ракета, също и многофункционална ракета. Това наистина задвижва разговора за отбраната. Всички политици говорят, че трябва да се строи повече, но това струва много пари. Този нов завод, в който се намирам и който започва работа днес е инвестиция за 150 милиона евро.

Другото нещо, което е нужно, е увереност, бъдещи договори - уверение, че тези инвестиции ще има смисъл да бъдат правени. Иначе няма особен смисъл. Другото нещо, което трябва да вземем под внимание е времето.

Идеята за този завод се заражда през 2021, преди войната в Украйна. Така че говорим за над три години от идеята за създаване на подобен вид оборудване до момента, в който то излезе от поточната линия.

Значи времето е важно по отношение на това как Европа може да влезе в крак с новата геополитическа реалност. Ракетата зад Вас, тази, която се произвежда тук - каква е тя и за какво се използва? Как вероятно ще бъде използвана на бойното поле?

Това е противокорабна ракета. Казаха ми, че това пред мен е в мащаб едно към едно и че не е заредена. Тук е цялото навигационно оборудване – сензорите и така нататък. Това, което е много интересно, че многофункционалните ракети са малко по-големи от тази. Тези отиват на борда на F-35 – чисто-новото и най-модерно военно оборудване от САЩ.

Причината тези ракети да бъдат избрани е, че Норвегия има много специфични изисквания за тях. Тази тук тежи 400 килограма и е четири метра дълга, но трябва да може да се движи и над планини, както и във фиорди и да копира релефа на водата.

Може да насочите тези по мишена на 200 километра от брега и тези ракети ще я поразят с изключителна прецизност. Ето такова нещо можете да оставите в F-35, но също така и в каросерията на камион. Те са много мобилни. Ще ги намерите в арсенала на САЩ, Полша, Великобритания, навсякъде по света. От този малък норвежки град, ракетите отиват в армиите и бойните полета по целия свят.