Институт Питърсън: Икономиката на САЩ е добра форма, инфлацията е малко над целта

Адам Посен, президент на Институт за международна икономика Питърсън

20:30 | 19 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Какво мислите за отчета за безработицата в САЩ за май?

Отчетът за безработицата е най-солидната индикация, че има известно забавяне в американската икономика. Не мисля, че е много сериозно. Не мисля, че е голяма работа. Но сега имаме кумулативни, максимално качествени данни, които предполагат, че сме създали по-малко работни места. Безработицата расте, но това всъщност не променя нищо. Няма да има график за понижаване на лихвите, защото няма консенсус в комисията. Както посочиха група хора, прилагателното „различни“ се появи отново в изявлението, „различни членове“ имаха мнение, че е прекалено рано да се понижават лихвите. „Различни“ е термин, който използват рядко, но обикновено го използват, когато няма мнозинство или поне не очевидно мнозинство подкрепящо председателя. Не мисля, че ще получите яснота от Фед. И дори от самото леко забавяне, което виждаме в данните, не мисля, че ги принуждава да понижат лихвите.

Адам, Вие бяхте в този борд. Как бихте гласували по отношение на принудително намаляване на лихвите? Защото съм чувала аргументи и от двете страни. Едната страна казва, искате а избягате от президентски избори, защото знаете, че ако понижите лихвите преди това, ще получите флаг от президента Тръмп. Ако не ги понижите, тогава в същото време, бихме могли да видим много повече фискални стимули, които наистина заливат пазарите догодина. На коя страна заставате?

На страната на вторите съм. Прогнозирах, че ако не понижат до март, не биха понижили отново до есента. И изглежда, че това се случва, защото икономиката е в напълно добра форма. Инфлацията е малко над целта, но няма нищо спешно. Няма финансова нестабилност.

Не знаех, че толкова много хора говорят за фискални стимули през следващата година, защото хората са изправени лице в лице с инфлационния натиск.

Очаквам, който и да е президент, да има фискален натиск, да окаже търговски натиск върху парите. Намесата в миграцията ще бъде инфлационна. Но ако е Тръмп, а не Байдън, САЩ ще оказват натиск върху Фед и вероятно ще има по-големи разходи за търговия и за миграция. Така че да, трябва да се тревожите за инфлацията и затова не трябва да разчитайте на всички понижения на Фед през 2025 г.