Сенатор Шели Мур Капито: Ядрените мощности предлагат чудесна възможност

Сенатор Шели Мур Капито

19:30 | 19 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Тази страна има нещо като алергия към ядрената енергия – първо аварията на Тримилния остров, после Фукушима. Дали новите изисквания от центровете за данни и изкуствения интелект, нови изисквания за мощности на електропреносната ни мрежа са достатъчни, за да увеличат интереса тук, в САЩ, че да започнем да строим нови?

Според мен отговорът е „да“ – имаме нужда от енергиен план за всичко гореизброено, който ще се погрижи не само за енергийните нужди, които виждаме в момента, но и за бъдещите такива. Без значение дали става дума за центрове за данни и изкуствен интелект или повече електрификация на превозни средства или нещо друго.

Ядрените мощности предлагат чудесна възможност. Има различни технологии – по-малки модули, с реактори, които са много по-малки и компактни. Те работят с различни системи. Затова е законопроекта за ускоряване на разгръщането на капацитета за ядрена енергия. Ще гласуваме този законопроект днес.

Аз го спонсорирах и придвижих през годините, за да сме сигурни, че имаме технологията, разрешителните и иновациите, които са ни нужни, за да печелим от ядрените мощности. Много се вълнувам за това – за всички щати. За моя щат – Западна Вирджиния – за този преход.

Някои от нашите електроцентрали са на въглища и вече не се използват, но имат електропреносна мрежа, така че можем да я използваме – да сложим малък реактор там и да захранваме нацията, както винаги сме правили.

Госпожо сенатор, едното измества ли другото? Дали победата за ядрените мощности автоматично означава загуба за въглищата? Как ще се случи всъщност?

В никакъв случай. Не бих подкрепяла нищо, което би заменило въглищата или природния газ. Трябва да гледаме експоненциално – като видим какви са прогнозите за натоварването на електропреносната мрежа за следващите 10-20 години и като знаем, че тези ядрени централи няма да заработят преди да минат 4-5-6 години, ще имаме нужда от всичко това.

Вятърът не може да духа по-силно и слънцето не може да грее по-ярко. Смятам, че знаем, че базовото натоварване, което ще имаме – за нашата собствена национална сигурност, за нашата икономическа сигурност имаме нужда ядрената енергия да е част от това и смятам, че тези малки реактори ще осигурят точно това.