Vanguard: Еуфорията в технологичния сектор не е масова

Джо Дейвис, главен икономист, Vanguard

20:00 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Направихме проучване кое може да се промени от изкуствения интелект? Мисля, че има възможност да е по-революционен в персоналните компютри. Но не и в следващите няколко години.

Това обаче не означава, че пазарът не е надценен. Американският пазар на акции е неравномерен. Технологичният сектор продължава да препуска нагоре. Бих го нарекъл „еуфория“, но тя не е масова.

Можем да отделим 2-3 групи. Има известно спиране на ускоряването на технологичния сектор. В някакъв момент това трябва да се случи.

Но ако икономиката се държи, очаквам другите части на пазара да наваксат. Това би било добра новина за пазара.

Тогава в балон ли сме?

Не бих го казал. Оценките в някои части от пазара са близо до исторически върхове. Историята ни показва, че имаме перспективи за по-ниска възвръщаемост в тези сегменти на пазара.

Но както вече казах, това не е повсеместно. Компаниите с малка капитализация не се доближават дори до еуфорията, както тези с голяма капитализация. Не важи за компаниите на стойността.

Така че картината е смесена.

Тревожа се обаче, че инерцията е насочена единствено към технологиите.

Какво носи това? Кои сродни индустрии биха могли също да претърпят корекция на този фон?

Историята ни учи, че ще станат две неща. Въпросът е кога.

Трансформацията на самия сектор, който се възползва от нея – той пак може да бъде свръхоценен. Дори и икономиката да се промени. Това ще се случи според мен при технологиите. Вече има дискаунт на феноменалния ръст.

Освен това историята ни учи, че разликата между технологичните компании и останалия пазар ще се свие в близките години. Това е прогноза за 3 до 5г напред. Не за 6 месеца.

Как трябва да мислим за изграждането на портфейл? Няма толкова много катализатори за акции, които са оценени максимално и все пак ралито продължава.

Погледнете извън зоната на инерцията. Изисква по-дългогодишен хоризонт, но накрая ще бъдете възнаградени.

Ще бъдете по-малко възнаградени за технологичния сектор, въпреки способността му да променя.

Но ако сте в САЩ, не забравяйте други части на пазара, които може да не са толкова силно осветени, но имат добра основа за бъдеща възвръщаемост