Защо Путин посещава Северна Корея?

Джон Херсковиц, Bloomberg

19:22 | 19 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Каква прегръдка имаше на летището между Ким Чен Ун и Владимир Путин.

Да, малко е необичайно за Ким да ходи на летището и това е запазено само за срещи на най-високо равнище. Това е демонстрация на подкрепа и привързаност, както и на много близките отношения, които има с Путин, които станаха много по-близки от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна насам.

А това е много интересно, нали? Досега говорихме за връзките на Северна Корея с Китай и за това, че Пекин е най-големият ѝ поддръжник. Промени ли се ситуацията?

Русия предоставя огромно количество помощ в замяна на севернокорейски доставки на муниции за войната на Русия в Украйна.

Китай години наред беше най-големия благодетел на Северна Корея, но сега виждаме го виждаме да гледа от страни. Има промяна като помощта от Русия играе ключова роля в икономиката на Северна Корея.

Китай винаги е там, това е по-голямата икономическа сила – вероятно ще се наблюдава малка промяна във връзка с тесните връзки с Русия и Северна Корея.

По отношение на Корейския полуостров, това променя ли динамиката на сигурността по някакъв начин?

Остава ни да разберем какво предоставя Русия на Северна Корея в замяна на тези амуниции. Ако разгледаме неща като танкове, технологии, начини за развиване на космическата си програма, за изстрелване на шпионски сателити...

Онова, което получава Северна Корея и което прави армията ѝ по-силна променя динамиката на Корейския полуостров и имаме войски на САЩ в Южна Корея и Япония, които са по-уязвими.

Освен това, Северна Корея има ракети, които са проектирани да ударят САЩ и да носят ядрено оръжие. Всяко нещо, което подпомага Северна Корея в тези начинания, прави нещата по-опасни.

Наблюдавате Северна Корея, Китай и Русия от много дълго време, как разбирате китайската гледна точка? Добре ли е, че Северна Корея се сближава с Русия, защото Китай иска да гони икономически интереси някъде другаде, нали?

Това може да е от полза и за трите страни, в крайна сметка. Ще има по-здрава връзка между Северна Корея и Русия, както и с вече много здравата връзка между Северна Корея и Китай. Тази тристранна връзка е в противовес на САЩ и партньорите му. Това е един по-балансиран триъгълник на отношенията и в крайна сметка може да донесе проблеми на която администрация застане във Вашингтон.