Чип-акциите се покачват въпреки рисковете

Ерик Фридмайн, главен инвестиционен директор, US Bank Asset Management Group

19:30 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Все още имаме препятствия. Било геополитически рискове заради това, което става във Франция или между Китай и САЩ. Но май не намаляват апетита към технологиите в момента?

Да, май постоянно чуваме само това не само в корпоративна Америка, но и глобално. Ако искате да растете по-голям, по-бързо и по-силно не толкова трябва да следите работната ръка, а върху технологиите.

На въпроса ви, интересът е към чиповете и големите доставчици.

Това е сегмент, който според нас е записан и слабостта се предвижда да остане на тези нива. Отчасти заради устойчивите капиталови разходи.

Гледаме компании по целия свят, не само в технологиите, но и банки и доставчици на здравни услуги – вълната, насочена към изкуствения интелект и другите услуги за големи масиви данни продължава според нас.

Ние сме обвързани с бенчмарковете и искаме да сме поне неутрални, ако не и силно обвързани с този сегмент засега.

Не тичайте срещу течението, нали? Някой път обаче инерцията спира. Има ли начин да се защитите от спадове?

Да, чудесен въпрос. В предишния сегмент много добре стана, че говорихте за протекционизма. Очакват се много неща – 4 юли, изборите на Сунак. Имаме съображенията около националните конвенции на републиканци и демократи в САЩ. Надяваме се да чуем добри политики по регулациите. И повече конкретни неща в технологиите.

Мисля, че в този сегмент може да облекчите леко, но ние нямаме намерение да го правим извън пазарното тегло. Това е сегмент, където според нас тенденцията продължава.

Що се отнася до това, което може да предизвика обрат: геополитическият риск, разбира се. Също и ако забележим нещо при лихвите, което не предвиждаме в момента. Но ако не само Фед, но и други глобални централни банки се откажат от намаленията, това също би било проблем за оценките на тези компании.

Отново, този пазар трябва да се докаже, трябва да се продава, вместо да се купува, което според нас е добра възможност за инвеститорите в момента.