Мелинда Херинг: Украйна ще има нужда от още пари за оръжия

Мелинда Херинг, старши сътрудник към евразийския център на Атлантическия съвет

14:42 | 19 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова
Мелинда Херинг: Украйна ще има нужда от още пари за оръжия

Като се имат предвид тези 60 милиарда долара, които бяха одобрени от САЩ и като знаем, че страните от Г-7 също се съгласиха на плана за ползване на замразените руски активи с цел да предоставят на Украйна заем на стойност 50 милиарда долара. Като се имат предвид тези две неща взети заедно, колко дълго може да издържи Украйна преди да има нужда от още пари?

Украйна ще има нужда от още пари за оръжия. Добрата новина за този нов пакет е, този за 50 милиарда долара, че може да бъде използван за военни или хуманитарни цели, както и за подкрепа на бюджета, възстановяване.

Подозирам, че Украйна ще има нужда от допълнителни средства от Конгреса на САЩ през януари 2025 година.

От доста време мислим за пътя оттук нататък и да разглеждаме тази среща за мир през уикенда. Може би ще ни дадете повече подробности. Украйна не можа да спечели известен брой ключови страни в глобалния юг. Това трябва ли да ни притеснява, докато войната е осъждана или когато Украйна се възстановява по-нататък във времето? Или и двете?

Имам малко по-различно мнение за конференцията за мир, която се състоя в Швейцария. Това беше огромен успех за Украйна. Нека погледнем по-общо – минаха повече от 800 откакто Русия нахлу в Украйна и е нормално Украйна вече да не е в новините.

Освен това започна друга голяма война миналия октомври – Израел и Газа са в новините по света. Виждам тази конференция за мир като начин да се напомни на света, че Украйна все още е жертва на руската агресия и тази война все още продължава. Всъщност, войната се влоши през май, когато Русия отново оказа натиск около Харков на север.

От тази гледна точка, това беше добър повод, защото отново постави акцент върху Украйна. Честно казано, трябва да се поразровим малко и да видим кой присъстваше. Китай не присъстваше и това влезе в новините. Това е притеснително. Само че Южна Африка беше там и тя се промени през последните 800 дни.

В началото на войната, клоняха много повече към Москва, а в момента са много по-неутрални. Ако погледнете какво стана реално на конференцията – повече от 80 държави подписаха визията на Украйна за план за мир. Бих нарекла това успех.