Самърс: Митата на Тръмп може да предизвикат търговска война, част 2

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ и анализатор в Wall Street Week

13:21 | 17 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Нека се фокусираме върху проблема с митата. Знаем, че бившият президент Тръмп отиде до Капитолия тази седмица и имаше репортажи, че той поне е споменал идеята да замени изцяло данък общ доход с мита. Какво би направило това от макроикономическа гледна точка?

Вижте, хората понякога говорят неща, които не мислят и не са сериозни за нещата, които казват. Това вероятно е черта на кандидата Тръмп. Да замениш данък общ доход с приход от мита е най-лошото предложение за макроикономическа политика в историята на САЩ.

Това, разбира се, ще натовари средната класа и бедните, които купуват стоки, съществуващи на международния пазар. Така че е регресивно. Много икономически коментатори го заявиха. Но това е най-малкото.

Замислете се за следното – митата на Смут-Холи причиниха щети, които според някои хора Голямата Депресия още по-голяма, са били с 0.6% от БВП. Ако замените половината от приходите от данък общ доход - не всички, както той заяви, само половината - с мита, нивата ще бъдат 6 пъти по-високи от онези по времето на Смут-Холи.

Това има потенциала да причини огромни щети на конкурентоспособността на всеки американски износител, да нанесе големи щети на всички видове работници, които използват вносни стоки в това, което техните бизнеси произвеждат, за да се създаде спирала надолу.

Тъй като много по-високите цени за всичко, което внасяме значат, че потребителите ще имат по-малко пари за харчене за всичко останало, което може да причини международна икономическа война, когато останалата част от света отговори на това.

Това е рецепта за най-голямата възможна стагфлация.