Китай проучва мита за вноса на свинско месо от ЕС, част 2

Оливер Крук, Bloomberg Берлин

14:00 | 17 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това същите сектори ли са, за които се тревожи Европа от евентуални мита от Тръмп? Ако републиканците спечелят през ноември, дали същите сектори, които в миналото бяха ударени от Тръмп, сега няма да усетят двойния ефект на удари от Китай и САЩ? Кое подкрепяше европейските фондови пазари в последните години? Да, здравният сектор е наред. Но луксът е тази индустрия, която се представя отлично и изглежда най-очевидната цел.

Напълно вярно. Това е част от о-голям и по-екзистенциален въпрос за Европа.

От едва страна е въпросът за износа им за останалата част от света. Ако дойде Тръмп, това ще означава много неизвестност. Може да започне да налага мита напред-назад. Това очевидно ще се усети тук в Европа.

Но това ни казва нещо не само за износа, а за европейската конкурентноспособност. Говорихме по-рано, че за това работеше Марио Драги. При тези дискусии дори на най-високо ниво, на ниво европейски технократи като самия Драги, се говори открито за субсидии и мита. Не прекалени, но за изравняване на правилата на играта.

Имаме три основни блока в света – Китай, ЕС и САЩ, които са фрагментирани и вървят сами в конкуренция помежду си. Ако обърнете повече внимание на Европа и САЩ, това прави въпроса с конкурентноспособността на Европа още по-належащ.

Това е тлеещ проблем, защото европейските трябва да вземат трудни решения, за да остане Европа конкурентна.