Изборите обединиха френската левица

Каролин Конан, Bloomberg Париж

21:00 | 14 юни 2024
Обновен: 21:20 | 14 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво е значението на това обединение според вас? Какво означава то за изборите при сегашната ситуация?

Определено няма да успокои пазара, защото програмата на крайната левица, която е част от обединението на народния фронт на левицата включва някои предложения като връщане на възрастта за пенсиониране на 60г. Също и отмяна на фискалните правила и евентуално в дългосрочен план излизане от еврозоната.

Разбира се, трябва много внимателно да четем, защото нямаме още подробности за този Народен фронт на левицата. Нямаме детайли на плана им, нямаме политиките им. Те сега просто казаха, че имат обединение.

Снощи забелязахме бял дим над комина след срещите между социалистите на Глюксман, който на тези евроизбори спечели 14% - доста добър резултат. Заедно със Зелените, крайната левица и комунистите също участваха в срещите.

Разбира се, това може да промени резултата от тези избори.

Засега сондажите показват, че партията на Марин Льо Пен ще събере между 200 и 270 места в следващия френски парламент. Това е малко под мнозинство.

Освен това обединението на левицата ще бъде втория блок в Националната асамблея. Явно е единствената алтернатива за Еманюел Макрон, ако не иска да завърши с крайнодесен премиер в лицето на Жордан Бардела.

Сегашният министър на финансите, Брюно Льо Мер спомена тази сутрин по радиото, че програмата на крайната левица ще доведе Франция до икономически колапс.

Трудно е да кажем каква ще бъде пазарната реакция в следващите 3 седмици, ако това започне битка между крайната левица и крайната десница.

Марин Льо Пен в момента говори в Северна Франция и обещава правителство на националното единство, защото според нея това се превръща в битка с радикалната крайна левица.