ЕС налага мита на вноса на електромобили от Китай

Кори Кантър, Bloomberg

15:22 | 14 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Като се има предвид хода на администрацията на Байдън, какъв ефект може да имат тези мита върху глобалния пазар на електромобили?

Смятам, че като цяло доста региони се насочват към този протекционизъм. Тези новообявени европейски мита са все още предварителни и варират за различните производители на автомобили. Не можем все още да кажем какъв ефект ще окажат.

При по-широка траектория - ако не се спомогне за това електромобилите да станат по-достъпни, ако не се увеличи конкуренцията и цените не паднат, се отдалечаваме от целта за нулеви въглеродни емисии. 

Имаме прогнозата за електромобилите. При сценария за нулеви емисии до 2050 година, трябва да спрем да продаваме автомобили с двигатели с вътрешно горене около 2038. Ходове като този днес правят това трудно движението в тази посока.

Нека да погледнем прогнозите. Те излязоха в същия ден, когато получихме новините за европейските мита. Едно от нещата, които споменахте е, че като става дума за електромобили, те са надежда по отношение на борбата с промените в климата, но сега се превръщат в причина за притеснения. Какво точно се промени?

Смятам, че основната причина е, че преходът към електромобили се движи с различна скорост на различните места. Да вземем САЩ например – миналата година ставаше дума за едно от десет. 10% от продажбите на всички пътнически автомобили бяха за електромобили. През 2027 ще става дума за 29%.

Това не звучи толкова зле, но ако погледнем Европа и Китай, ще става дума за доста по-високи проценти. До 2027 китайските електромобили трябва да съставляват 60% от всички продажби на пътнически автомобили. А в Европа – 41%.

Така че виждате, че автомобилопроизводителите се движат с различна скорост на различните места и това се връзва с целия разговор за индустриална политика.