Политически риск заплашва зелените политики

Синг Йее Онг, Bloomberg

15:00 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Нека да започнем с вас Синг Йе, той като Шанхай в момента е домакин на най-голямата среща на производители на соларни панели в света. Както вече споменахме, индустрията е изправена пред проблеми със свръхпредлагането, а енергийната сигурност е много важна. Какво развитие има там?

Имаше масиран строеж на фабрики, който бързо изпревари глобалното търсене. Резултатът от това беше производство в свръхкапацитет, което доведе до падане на цените и свиване на маржовете от печалбата.

Това доведе до нужда компаниите да уволняват хора и за прекратяват производствени сътрудничества, докато се борят с падащите цени.

Какво прави Китай в опит да се облекчи ситуацията?

Китайското правителство се опитва да задържи търсенето голямо. Редица енергийни политики бяха въведени наскоро от правителството. Те се опитват да направят така, че търсенето на соларни панели да остане силно и правят това като намалят ограниченията за енергия от възобновяеми източници в райони, които са богати на енергия.

Това означава, че повече соларни панели могат да бъдат разположени в райони, които иначе биха били смятани за презастроени. Чрез политики като тази правителството се опитва да направи така, че търсенето за соларни панели да остане голямо.

Какво виждаме във връзка с политиките на правителството като се има предвид, както споменахте, че китайските производители все още призовават за още намеса?

Въпреки тези политики, които правителството вече въведе, за да се подсигури, че търсенето ще остане голямо за производителите на соларни панели, те искат да видят повече действие от правителството.

Те се надяват правителството да им помогне в борбата с високите цени, както и да им помогне да координират развитието в индустрията, както и да се увери, че компаниите ще избегнат свръхконкуренция в сектора.

Тези компании за соларни панели искат да излязат от спада, в който се намират и се надяват, че правителството може да направи повече по отношение на правителствената намеса.