Лидерите на Г-7 се договарят как да използват замразените руски активи

Оливър Крук, Bloomberg

15:00 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Това е важно във връзка с изграждането на структурата – как ще изглежда разпределението. Те се опитват да използват тези руски активи, които възлизат на 300 милиарда, които са замразени в момента, най-вече в Европа и да разпределят 50 милиарда долара за Украйна.

Това, което беше обявено буквално преди няколко минути е, че начинът, по който това ще се случи е чрез множество заеми, двустранно – между всяка една от страните в Г-7 и Ес ще бъде самостоятелен.

Всеки един от тези заеми ще бъде предоставен на Украйна и това е ключовата подробност тук. На въпроса с колко ще допринесат всички – ще бъде пропорционално размера на икономиката на съответната страна. Това са подробностите, които получаваме относно детайлите, за изглаждането на които са се събрали лидерите на страните от Г-7.

Има политическо съгласие за това от известно време. Това са подробностите относно как ще се случи. В крайна сметка тези заеми, които ще бъдат давани от отделните държави и от ЕС като блок ще бъдат изплатени с времето от дивидентите от руските активи.

Това е много важно, защото това е залог за доста от тези държави, които са изправени пред повече политически предизвикателства от всякога във връзка с бъдещата подкрепа за Украйна. Да не забравяме и изборите в САЩ, където е неясно какво ще направи Доналд Тръмп във връзка с подкрепата за Украйна.

Това е ход, за да може да бъде достигната тази финансова основа за може украинската защита да остане стабилна години напред.