Европейските избори според JPMorgan

Йън Стийли, JP Morgan Asset Management, Международен директор по информационни технологии с фиксиран доход

16:30 | 13 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

Можете ли да обясните с много прости думи какво означава свикването на предсрочни избори във Франция, което води до реакция като тази през последните 24 часа?

След европейските избори през уикенда има завой надясно, повече отколкото се очакваше, особено във Франция. Така че Макрон излезе и каза, добре, щом е така, нека да има избори за това.

А опасението от пазарна гледна точка е, че дясното крило, партията Национален фронт печели повече места, а в крайна сметка те понижават данъци, искат да харчат пари.

Това е Франция, която имаше дефицит от 5,5% общ дълг спрямо БВП миналата година, доста над 100%, сега понижен от рейтинговите агенции, не толкова отдавна. Пазарите се тревожат от това и казват, изчакайте, ако случаят е такъв, защо не се насочим към други части на Европа?

Какъв е дефицитът сега, близо 5%?

5.5%? И смятам, че по европейското законодателство трябва да започнат да го връщат обратно към три. А това очевидно ще бъде оспорено при този сценарий.

Започва да прилича повече на периферията.

И ако погледнете какво се случи през последните няколко дни, отново виждате затягане.  Испания е около 18 базисни пункта по-високо от Франция сега. И очевидно това е значително по-затегнато, отколкото беше не толкова отдавна.

Има ли смисъл обаче, че доходността, да речем, на френските облигации и италианските облигации скачат нагоре спрямо германските облигации, където по същество те са изправени пред същия тип политическа заплаха?

Така е, но очевидно Германия не е свикала предсрочни избори предсрочни. Освен това все още виждаме Германия като защитен актив в рамките на цяла Европа. Италия беше засегната донякъде на практика, просто някак повлечена от това, което се случва във Франция. Освен това Италия бе много благоприятно позициониран пазар по-рано тази година, само поради допълнителния спред и доходността, която получавате на тези пазари.