Ъптън: Може са пуснете Llama3 модели на Raspberry Pi

Ибън Ъптън, директор на Raspberry Pi

21:00 | 12 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Набрахме малко над 200 млн долара, как ще ги използвате?

Ние сме необичайна технологична компания. Основният ни акционер е Foundation, британска блогатворителна организация. Парите, набрани от благотворителната организация отиват за разширяване на нейната дейност през второто десетилетие. Много от уроците, които научиха, а те привличат младежи към компютрите както аз бях привлечен от тях като дете, сега имат възможност да използват тези уроци по света в голям мащаб. За това ще използват парите.

За нас парите ще помогнат да ускорим технологията си, да развием производството и да дадем повече сила на веригите ни на доставка.

Докато продаваме повече за индустрията, което е в основата на бизнеса ни, оставаме свързани с ентусиастите. Обемите и парите са все повече там. Ние продаваме на този пазар.

Трябва да можеш да убедиш клиентите си, че имаш продукт. Че той може да бъде осигурен надеждно и навреме. Това неизбежно означава инвестиции и разширяването им. Базирани на запаси компоненти и крайни продукти. Това е важна цел, към която ще насочим капитала си.

Преходът от хората с хоби към индустрията е много интересна. Аз имам един Raspberry Pi4. Можем да покажем как изглежда. Вие започнахте като направихте лесни използване и достъпни компютри. Такива, които могат да използват хората, които имат такова хоби или децата, за да научат технологията. Сега продавате все повече за индустрията, както казвате. Имахте планове за 8,4 млн компютри тази година, 1 млн повече от миналата. Как изглежда търсенето на изкуствен интелект? Може са пуснете Llama3 модели на Raspberry Pi. Но не и ChatGPT, само Llama 3. Какъв е компонентът на изкуствения интелект в търсенето, което очаквате?

Много са приложенията. Много възможности за индустриална интеграция има за Raspberry Pi. Отдавна съм свързан по един или друг начин с изкуствения интелект. С всички данни, които са наоколо, тяхното класифициране и вземането на решения на базата на тях – това е изкуственият интелект.

С платформата на Raspberry Pi се опитваме да направим успешни поколения на платформата, да дадем достатъчна мощ на дизайна за повечето задачи на изкуствения интелект.

Ние по принцип харесваме тези малки Llama модели. Те естествено ще работят на платформата. И за малкия брой употреби, които изискват по-висока производителност, нашата цел е да станем най-добрия интегриран продукт за ускорители на трети страни.

Дори пуснахме наскоро продукта AI Kit. Той добавя ускорител с 13 тера операции в секунда върху платформата на Raspberry Pi. Ако го добавите към Raspberry Pi5, ако започнете някаква суперинтензивна задача, която изисква огромно количество изчисления, тогава нашето решение излиза най-ефективно откъм разходи.